Hier vindt u vragen en antwoorden over de de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). 
Persoonlijke Gezondheidsomgeving is een app of website, waar u een overzicht van uw medische gegevens van verschillende zorgverleners kunt verzamelen, bijhouden en delen. Denk daarbij aan correspondentie, medicijngebruik en laboratoriumuitslagen. Handig voor cliënten, mantelzorgers en zorgverleners! Klik "lees meer" voor de vragen en antwoorden.

 

  1. Wat betekent de komst van PGO's voor mij?
    Een PGO is van uzelf. Uw zorgverleners hebben de verantwoordelijkheid om goed te registeren, zodat u alle relevante gegevens kan inzien als hij deze opvraagt. U kunt via een PGO uw medische gegevens ophalen.

  2. Wat is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)?
    Een PGO is een digitale omgeving waar u via een website of een app al uw medische gegevens kunt verzamelen en bijhouden. Zo staat alles van uw verschillende zorgverleners op één plek in uw eigen PGO. Als cliënt beslist u zelf wie deze informatie kan zien.

    Er zijn meerdere PGO’s. U kiest zelf een app of website die bij u past. PGO's zijn nog in ontwikkeling. In de toekomst breiden de mogelijkheden steeds verder uit. Steeds meer zorgverleners maken hun systemen en klaar voor het werken met een PGO.

    Bekijk ook dit filmpje.

  3. Hoe kiest u een PGO?
    Er zijn verschillende PGO’s met verschillende functionaliteiten. U vindt de PGO's op www.digitalezorggids.nl (van de Patiëntenfederatie) of www.pgo.nl/kies-een-pgo.

    U geeft aan wat u belangrijk vindt in een PGO en kiest daarna uit de lijst een PGO die hieraan voldoet.

  4. Wat is MedMij?
    MedMij bepaalt de spelregels voor een veilige manier van het uitwisselen van informatie tussen zorgverleners en PGO’s. Op www.medmij.nl leest u meer informatie over MedMij.

  5. Hoe veilig is het gebruik van PGO's?
    PGO’s die via MedMij gegevens kunnen uitwisselen voldoen aan strenge beveiligingsmaatregelen, die jaarlijks via een audit worden gecontroleerd. PGO’s die veilig zijn, herken je aan het MedMij-label.

  6. Waar geeft u toestemming voor en is deze weer in te trekken?
    U geeft toestemming aan uw PGO om uw gegevens uit het ECD op te halen. De eerste keer dat er verbinding is tussen het PGO en het ECD bevestigt u dat hij deze toestemming heeft gegeven. Wanneer u opnieuw gegevens ophaalt, is er opnieuw toestemming nodig.

  7. Hoe kunt u uw medische gegevens ophalen en delen?
    Om gegevens op te halen, kiest u eerst een PGO die voldoet aan en gebruikmaakt van MedMij. Daarna maakt u in uw PGO verbinding met de zorgaanbieder. Dat verloopt altijd via inloggen met en veilig authenticatiemiddel (zoals DigiD).

  8. Hoelang blijven de ECD-gegevens zichtbaar in de PGO?
    De gegevens blijven zichtbaar in de PGO zolang u gebruikmaakt van de PGO. U kunt zelf gegevens verwijderen uit uw PGO. Ook de leverancier van de PGO kan gegevens wissen, namelijk als u geen gebruik meer maakt van de PGO. De bewaartijd van de gegevens kan verschillen per PGO. Ook is het mogelijk om uw gezondheidsgegevens mee te nemen naar een andere PGO.

  9.  Kunt u via een PGO bij uw dossier in een ECD?
    Nee, u haalt gegevens op uit uw dossier dat in een ECD staat. U heeft geen directe toegang tot het ECD. Als u fouten of onvolledigheden ontdekt uw dossier, kunt u contact opnemen met uw zorgverlener. De zorgverlener kan dit vervolgens in het ECD aanpassen.

  10. Wat betekent het als u van PGO wisselt?
    Wanneer u overstapt, merkt de zorgaanbieder daar niets van. U kiest zelf via welke PGO u gegevens uitwisselt. Dit heeft geen invloed op de zorgaanbieder. Als de andere PGO ook het MedMij-label heeft, gaat de uitwisseling op dezelfde manier.

  11. Welke functionaliteiten krijgt een PGO nog meer in de toekomst?
    Op de langere termijn is de ambitie dat u bijvoorbeeld ook zelfmetingen of andere gegevens uit uw PGO kan delen met een zorgverlener. Hoe meer mensen een PGO gaan gebruiken, hoe meer ruimte er voor leveranciers is om nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen en hoe sneller dit zal gaan.

Veel meer vragen en antwoorden vind je op pgo.nl.